Ingrediënten
-
1 kilo Kipfilet beter leven
-
25 ml Jus d'Orange
-
80 ml Ketjap
-
1 theelepel Sambal
-
4 teentjes Knoflook
-
4 stuks Sjalotjes
-
2 theelepels Bruine suiker
-
1 theelepel Paprikapoeder
-
1 theelepel Kerriepoeder
-
15 stuks Sateprikkers
Wat kan je verwachten
De lekkerste kipsaté voor op de BBQ maak je gewoon zelf met dit exclusieve recept inclúsief marinade. De Indonesische specialiteit Saté, Sateh of Satai wordt van origine gecombineerd met witte rijst of nasi maar is inmiddels ook uitgegroeid tot populairste BBQ gerecht van Nederland.
Saté maakt men van kippen- of varkensvlees gemarineerd met ketjap, sambal en andere kruiden die je naar eigen smaak kunt toevoegen. De gemarineerde kip- of varkensstukjes worden aan een bamboe spiesje geprikt en vervolgens bereid op de BBQ/grill.
Een geslaagde bbq
Een geslaagde BBQ bevat een goede voorbereiding, gezelligheid, lekkere drankjes en natuurlijk de lekkerste vlees- en visspecialiteiten van de grill. De perfecte kipsaté voor op de BBQ hoort uiteraard bij die geslaagde BBQ. Wat fijn dat jij die met dit recept alvast gescoord hebt 🙂
BBQ gezond of ongezond?
Op die vraag hebben wij zo geen antwoord. Je kunt bbqen zo gezond of ongezond maken als je zelf maar wilt. Mocht jij bezig zijn met het bereiken van jou streefgewicht is het vooral belangrijk om te weten wat die BBQ nou precies gezond of ongezond maakt. Over het algemeen maken we de meeste fouten in:
- de hoeveelheid die we eten tijdens een BBQ
- het soort vlees wat we grillen op de BBQ
- het consumeren van sauzen
- het eten van stokbrood
- wat we er bij drinken
Met deze kennis kun jij inspelen op de gevaren die een barbecue met zich meebrengen als jij op dieet bent of wilt afvallen. Kies bijvoorbeeld voor een frisse salade als bijgerecht en zorg voor lekkere gezonde drankjes. Varieer vleesspiesjes van magere soorten met gegrilde groenten en fruit. Laat de sauzen maar in de koelkast staan. Het is het beste om zelf wat eigen sausjes en dips te maken op basis van yoghurt en kruiden.
De beste kipsaté marinade
Het geheim achter onze betoverende kipsaté is de marinade. Een marinade van ketjap en sambal, voorzien van een selectie aan kruiden die onze kipsaté voor op de BBQ echt bijzonder maken. Dat kun je zien en proeven.
Hoeveel gram kipsaté
Als je zelf een bbq organiseert kun je er van uitgaan dat men 4 tot 6 stukjes vlees van de bbq eet. Afhankelijk van het aantal andere vleessoorten en bijgerechten houd je tussen de 65 en 75 gram aan per stokje kipsaté.
Bereidingstips kipsaté voor op de bbq
Tip 1: snijd de kipfilet als het iets bevroren is, mocht je de kipfilet uit de vriezer halen. Knippen met een keukenschaar werkt ook erg goed.
Tip 2: snijd altijd tegen de nerven in. Daardoor zal de kip malser zijn wanneer hij gaar is.
Tip 3: kies voor beter leven kip! Zo krimpen je spiesjes niet waar je bij staat. 😉
Tip 3: marineer de kipfilet minimaal 3 uur voor een optimale smaakbeleving.
Tip 4: gebruik niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid ketjap. Teveel ketjap zorgt er voor dat de kipfilet te donker word en snel zal verbranden op de barbecue.
Tip 5: schroei dicht op het meest warme gedeelte van de bbq en verplaats de spiesjes daarna naar een minder warm stukje op de grill en blijf regelmatig omdraaien
Tip 6: Maak deze kipsaté ook in combinatie met onze zelfgemaakte nasi goreng, superlekker! 🙂
Kipsaté zonder bbq
Wil jij thuis kipsate maken zonder BBQ? Dan heb jij daarvoor verschillende mogelijkheden. Je kan jouw stokjes kipsaté ook:
- Grillen met een contactgrill
- Bakken in de oven
- Wokken zonder stokjes
- Garen in de airfryer
Succes!
Succes met het maken van de lekkerste kipsaté die je ooit geproefd hebt! We wensen je veel plezier en gezelligheid tijdens de BBQ.
Laat je ons weten wat je ervan vond?
Kom je nog eens terug om één van onze andere heerlijke recepten te proberen?
Stappen
1
Klaar
|
Maak eerst de marinadeNeem een maatbeker en schenk hier 85 ml ketjap en 25 ml Jus d’Orange in. |
2
Klaar
|
Snijd de kipSnijd de kipfilet in blokjes van ongeveer 2 tot 3 cm. |
3
Klaar
|
Maak je BBQ KipsatéRijg 3 gemarineerde kipblokjes aan een stokje. De kipsaté zou in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar moeten zijn. Zorg dat je de stokjes regelmatig omdraait. |