Ingrediënten
-
500 gram Gehakt (half om half of mager rundergehakt)
-
1 Fijngesneden ui
-
2 Eieren
-
3 Volkoren beschuiten
-
1 eetlepel Mosterd
-
1 eetlepel Nootmuskaat
-
2 eetlepels Ketjap manis
-
1 eetlepel Crème fraîche
-
1 runderbouillon blokje
-
1 Blikje tomatenpuree
Wat kan je verwachten
Wil jij zelf gehaktballen met jus maken? Lees dan snel dit 4 stappen recept met verse ingrediënten uit grootmoeders keuken! Het bereiden van deze smaakvolle ballen gehakt in jus is kinderlijk eenvoudig. Je serveert de gehaktballen bij diverse warme maaltijden zoals stamppotten en ovenschotels.
Dit kan jij je gezelschap vanavond vertellen over dit recept.
Achter de gehaktballen die we tegenwoordig op ons bordje serveren wappert de Nederlandse vlag. Ja, bedenk jezelf dat elke gehaktbal die jij zal eten het resultaat is van een 19e –eeuws Nederlands recept uit het kookboek Betje de goedkope keukenmeid.
Officieel begint de geschiedenis van de gehaktbal omstreeks 1615, waar Gebrand Adriaensz Bredero schreef over een ronde schijf/bal van kalfsvlees- en vet.
Hij noemde het gerecht: frickedil, volgens de Nederlandse literatuur, voorloper van de gehaktbal.
Gehaktballen met jus: vanaf vandaag maak jij ze gewoon zelf.
Het maken van verse gehaktballen is een fluitje van een cent. Zolang jij gehakt (rund of half om half gehakt), eieren, peper, zout en paneermeel/beschuit/brood in huis hebt hoef jij enkel de gehaktballen nog op de gewenste smaak te brengen. Hiervoor kan je producten gebruiken zoals:
· Ui, gesnipperd.
· Knoflook, gepeld en geperst.
· Mosterd.
· Nootmuskaat.
· Paprikapoeder.
· Chilipoeder.
· Ketjap manis zoet.
· Sambal.
· TIP; crème fraiche voor extra smeuïge gehaktballen met jus.
Ons gehaktballen recept is ook ideaal om te maken als je wat kleinere balletjes draait van je gehaktmix. Zo kan je ze ook serveren bij de pasta, fondue of borrel.
Ga nu snel aan de slag en maak jouw huisgemaakte gehaktballen in de jus. We vinden het erg leuk om te horen jullie net zo genoten hebben van dit recept als wij! Laat je een berichtje achter?
xxx
Stappen
1
Klaar
|
Meng het gehakt met de gesnipperde ui, volkoren beschuit, ei, mosterd, ketjap, creme fraiche en Nootmuskaat. |
2
Klaar
|
Draai mooie egale gehaktballen van het gehaktmengsel. |
3
Klaar
|
Verhit boter in een braadpan of koekenpan. |
4
Klaar
|
Voeg water en runderbouillon toe aan de pan. Laat de gehaktballen gedurende 20 minuten gaar sudderen. |
5
Klaar
|
De gehaktballen zijn klaar om te serveren! |